Sajnos újabb halálaset: december 2-án, nyolcvankét éves korában elhunyt Henry Gustav Molaison (akire a Wikipédia is csak úgy hivatkozik, hogy HM) ötvenhárom éve élt mély amnéziában. Képtelen volt bármire is hosszú távon emlékezni, minden tapasztalata újnak számított minden nap. Ez neki biztos nagyon kellemetlen volt, de sokat segített a 20. századi neuropszichológusoknak az emlékezés és a tanulás folyamatainak megértésében. Ráadásul valószínűleg ezt a nagysikerű mozit is neki köszönhetjük.

Egyébként ha valakit érdekel, epilepsziás tünetei miatt műtötték meg 1953-ban, a még kísérletinek számító beavatkozás után alakult ki nála súlyos amnézia. A férfi egy szociális otthonban élt 1980 óta, gyermekei nem voltak. Halálát légzési elégtelenség okozta.

Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://nokomment.blog.hu/api/trackback/id/tr67809353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása