December 31-én lesz 23 óra 59 perc 60 másodperc is, mert a Föld forgása lassul. Ez is egy rendhagyó eset (mint mondjuk a szökőév), ami vélhetően azért él kevésbé a köztudatban, mert mindennapi életünkre kifejtett hatása rendkívül csekély, mondhatni észrevehetetlen.

Szóval arról van szó, hogy be kell hozni a londoni idő és az atomidő közti lemaradást, ami abból adódik, hogy a Föld forgása egyenetlen. Ilyenkor szökőmásodpercet iktatnak be, mert a pontatlan idő sok elektronikai berendezést megzavarna. Legutóbb három éve tartott egy másodperccel tovább az év utolsó napja.

"A szökőmásodperc betoldására londoni idő (koordinált világidő, UTC) szerint éjfélkor kerül sor. A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy UTC szerint 2008. december 31-én 23 óra 59 perc 59 másodperc után még nem az éjfél következik, hanem 23 óra 59 perc 60 másodperc. Csak az ezt követő másodpercben kezdődik majd az UTC szerinti 2009-es esztendő, ekkor lesz január 1-je 0 óra 0 perc 0 másodperc."

Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://nokomment.blog.hu/api/trackback/id/tr93818744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása