Mennyi alkoholt igyunk egy nap?

 2008.12.04. 17:30

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 20 év fölött (az ez alattiakról nem nyilatkozik) az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa maximum negyven gramm tiszta szesz. A szemléltetés kedvéért ennyit tartalmaz 1 dl whisky, 4 dl bor, vagy kb. 1,5 üveg sör. A statisztikáik szerint ennek a mennyiségnek rendszeres napi fogyasztása 25 év múltán sem okoz alkoholos májkárosodást! Hát nem nagyszerű?

Amikor káros az alkohol

Elrettentés képpen azt is leírom, hogy ha ennél többet fogyasztunk (mondjuk kétszerennyit), akkor az már nagy valószínűséggel a máj zsíros elfajulását okozza, vagy esetleg alkoholos májgyulladást vált ki. Még ennél is több esetén májzsugor alakulhat ki az esetek 20-30 %-ában (ez naponta 2 dl-nél több whisky, vagy 8 dl bor, vagy 3 üveg sör, vagy még több). Szerintük ezt az alkoholmennyiséget igen sokan elérik, és túl is lépik.

Az alkohol jótékony hatásai

Különböző vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy az egészséges, 40 év feletti férfiaknál és a változó korban lévő nőknél napi kb. 10-20 gramm alkohol csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát: a kutatók ezekben a vizsgálatokban napi 1 dl vörösbor ivására utalnak. Ismert, hogy a vörösborban található, antioxidáns hatású polifenolok és flavonoidok megakadályozhatják a koleszterin lerakódását az erek falán.

Címkék: ötlet

A bejegyzés trackback címe:

https://nokomment.blog.hu/api/trackback/id/tr53804390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása